Infuzione terapije kod kuće

Infuzione terapije kod kuće
Koje su prednosti infuzionih terapija kod kuće?

Infuzione terapije kod kuće, poznate i kao kućne infuzije, mogu pružiti niz prednosti pacijentima u odnosu na tradicionalno primanje terapije u bolničkom okruženju. Evo nekoliko ključnih prednosti infuzionih terapija kod kuće:

Udobnost i praktičnost
Infuzione terapije kod kuće omogućavaju pacijentima da primaju terapiju u udobnosti sopstvenog doma. To smanjuje potrebu za putovanjem do bolnice ili medicinskog centra, čime se štedi vreme i smanjuje stres. Pacijenti mogu zadržati svoju rutinu, biti sa porodicom i imati veću autonomiju nad svojim vremenom.

Smanjenje rizika od infekcija
Bolnička okruženja su često izložena različitim vrstama infekcija. Kod kućnih infuzija, pacijenti su izloženi manjem riziku od infekcija, jer se terapija primenjuje u poznatom okruženju gde su kontrolisani higijenski uslovi.

Poboljšana kvaliteta života
Infuziona terapija kod kuće omogućava pacijentima da održe normalan životni ritam i aktivnosti. Pacijenti se mogu baviti svakodnevnim obavezama, održavati socijalne veze i raditi, ako im je to moguće. To može značajno poboljšati kvalitetu života pacijenata i omogućiti im da se osećaju manje ograničeno bolešću ili terapijom.

Kontinuitet terapije
Kod kućnih infuzija, pacijenti mogu imati kontinuiran pristup terapiji koja zahteva redovnu primenu. To je posebno važno kod dugotrajnih stanja ili hroničnih bolesti, gde je održavanje stabilnih nivoa leka ili hranljivih supstanci od vitalnog značaja za kontrolu simptoma i održavanje zdravlja.

Individualizovana nega
Infuzione terapije kod kuće omogućavaju prilagođavanje terapije prema individualnim potrebama svakog pacijenta. Medicinski tim može sarađivati sa pacijentima i prilagođavati terapiju prema njihovom specifičnom stanju, uzimajući u obzir njihove potrebe, preferencije i reakcije na terapiju.

Ambulanta Safe Medic osim davanja infuzionih terapija u ambulanti pruža i uslugu davanja infuzionih terapija i u vašem domu.

Zakažite vaš termin, ostalo prepustite našem stručnom timu.

Pozovite nas
+381 64 3885 628


Koje su prednosti infuzionih terapija?

Infuziona terapija, kao što ste naveli, predstavlja spor i ravnomeran unos određene materije putem intravenske ili intraarterijske primene fiziološki aktivnog ili inaktivnog rastvora. Ova metoda ima nekoliko važnih primena i prednosti:

Dugotrajni unos tečnosti
Infuzija omogućava dugotrajan unos većih količina tečnosti direktno u krvotok. To je od velike važnosti u slučajevima dehidracije, gubitka krvi ili hipovolemijskog šoka. Infuzija omogućava brzo nadoknađivanje telesnih tečnosti i održavanje adekvatne hidratacije organizma.

Korigovanje poremećaja u sastavu krvi
Infuzijom se mogu korigovati poremećaji u sastavu krvi, kao što su neravnoteže elektrolita, niski nivoi glukoze ili nedostatak drugih važnih supstanci u krvi. Infuzioni rastvori se mogu prilagoditi kako bi se postigla optimalna ravnoteža elektrolita i drugih hemijskih komponenti u organizmu.

Parenteralna ishrana
Infuzija se često koristi za parenteralnu ishranu, gde se hranljive supstance ubrizgavaju direktno u krvotok. Ovo je korisno kod pacijenata čiji probavni sistem ne može pravilno apsorbovati hranu ili kod onih koji su privremeno ili trajno nesposobni da unose hranu na uobičajeni način. Infuziona terapija omogućava pružanje svih neophodnih hranljivih materija organizmu.

Kontrolisana i stalna koncentracija leka
Infuzija se često koristi za dugotrajnu primenu lekova gde je potrebno održavati stalnu koncentraciju leka u krvi. Ovo je posebno korisno kod terapije hroničnih bolesti ili stanja koja zahtevaju konstantno prisustvo leka u organizmu. Infuzija omogućava precizno doziranje i postizanje željenih terapijskih efekata.

Brži unos leka
Infuzija može služiti kao nosač lekovima, gde se lek ubacuje u infuzijski rastvor. Na taj način, lek se brže i efikasnije dostavlja do ciljnog mesta u organizmu, s obzirom na to da se infuzijska tečnost brže distribuira kroz krvotok.

Neke od indikacija kada se može primeniti infuziona terapija:

 • hronični umor i iscrpljenost
 • stres
 • migrene
 • alergije
 • astma, bronhitis, loš imunitet, akutna ili hronična infekcija
 • virusne ili bakteriske infekcije
 • usporavanje starenja ( blistava koža, kosa i nokti)
 • detoksikacija nakon hemoterapije
 • regeneracija nakon zračenja i hemoterapije
 • malokrvnost (nedostatak gvozđa u krvi)
 • iscrpljenost usled teških fizičkih napora
 • mamurluk usled prekomernog unošenja alkohola, nikotina…

Važno je napomenuti da kućne infuzije zahtevaju strogo pridržavanje medicinskih uputstava i saradnju sa obučenim medicinskim timom. Pre donošenja odluke o kućnoj infuziji, pacijenti trebaju konsultovati svog lekara radi procene da li su kandidati za ovakvu vrstu terapije i da bi se obezbedila sigurnost i efikasnost postupka.

Tagovi: Infuzione treapije, infuzija

Skidanje konaca (šavovi)

Vitaminske infuzije - Myers Cocktail

Merenje i kontrola krvnog pritiska

Holter EKG - Holter krvnog pritiska
Copyright © 2024, Safe Medic. Developed by Animat studio.