Što je dekubitna rana i kako nastaje?

Obrada dekubitnih rana - Ambulanta Safe Medic

Pritisni čir, ili dekubit (dekubitus), je rana koja se razvija na koži i/ili potkožnom tkivu kao rezultat dugotrajnog pritiska, trenja, sile smicanja ili nedostatka protoka krvi na određenom delu tela.

Ove rane obično nastaju na delovima tela koji su izloženi pritisku zbog dugotrajnog sedenja ili ležanja, kao što su leđa, zadnjica, peta, lakat, članak i drugi delovi tela koji su u kontaktu sa površinom kreveta, stolice ili invalidskih kolica.

Nastanak dekubita povezan je sa oštećenjem tkiva usled dugotrajnog pritiska na području koje je izloženo. Pritisak sprečava normalan protok krvi i dovodi do oštećenja tkiva. Nedovoljan protok krvi može dovesti do nedostatka kiseonika i hranljivih materija u tkivima, što rezultira nastankom rane.

Rizik od razvoja dekubita se povećava kod osoba koje imaju smanjenu pokretljivost, lošu ishranu, smanjen osećaj, nedovoljnu negu kože, vlažnost kože, probleme sa protokom krvi ili druge zdravstvene probleme. Prevencija pritiskajućeg čira uključuje redovno menjanje položaja tela, pravilnu negu kože, upotrebu posebnih pomagala za smanjenje pritiska i održavanje opšteg zdravlja i dobre ishrane.


Evo nekoliko korisnih saveta za sprečavanje nastanka dekubita:

  • Redovno menjajte položaj tela: Ako ste nepokretni ili imate ograničenu pokretljivost, važno je redovno menjati položaj tela kako biste smanjili pritisak na određena područja. Preporučuje se promena položaja svakih 1-2 sata.
  • Koristite posebne pomagala za smanjenje pritiska: Posteljice, jastuci, madraci i stolice sa posebnim dizajnom mogu pomoći u smanjenju pritiska na određenim područjima tela.
  • Održavajte čistu i suvu kožu: Redovito perite kožu blagim sapunom i vodom, zatim je pažljivo osušite. Pazite da nežno obrišete kožu i izbegavajte trljanje.
  • Koristite hidratantne kreme: Upotreba hidratantnih krema može pomoći u održavanju hidrirane kože i smanjenju rizika od oštećenja.
  • Pazite na ishranu: Pravilna ishrana bogata hranjivim materijama može poboljšati zdravlje kože i smanjiti rizik od nastanka pritiskajućih čira. Uključite u ishranu proteine, vitamine i minerale.
  • Redovno vežbajte: Ako je moguće, održavanje odgovarajuće fizičke aktivnosti i vežbanje može poboljšati cirkulaciju krvi i smanjiti rizik od nastanka dekubita.
  • Budite pažljivi prilikom manipulacije: Prilikom pomaganja nepokretnim osobama ili prilikom premeštanja, budite pažljivi kako biste izbegli povrede kože.
  • Edukacija i praćenje: Informišite se o pravilnoj nezi kože i prevenciji dekubita. Ako imate visok rizik od nastanka dekuvita, redovito pratite stanje kože i potražite medicinsku pomoć pri prvim znakovima crvenila, otoka ili oštećenja kože.

Važno je individualizovati mere prevencije prema potrebama svake osobe, posebno za osobe sa povećanim rizikom. Ako imate bilo kakve zdravstvene probleme ili sumnjate na razvoj dekubita, preporučljivo je da se obratite medicinskom stručnjaku za daljnje savete i tretman.


Dekubit može da bude različitog stepena, veoma je bolan. Potrebno je započeti tretman rana što pre, stoga je neophodno pozvati patronažnu sestru u službi Ambulante Safe Medic

Tokom lečenja dekubita, radi se obrada rana i njihovo previjanje i nega.

Zakažite vaš termin, ostalo prepustite našem stručnom timu.

Tagovi: dekubit, previjanje

Spirometrijska dijagnostika i kontrola

Vitaminske infuzije - Myers Cocktail

Merenje i kontrola krvnog pritiska

Davanje injekcija i preventivna vakcinacija
Copyright © 2024, Safe Medic. Developed by Animat studio.