Ultrazvuk krvnih sudova - color doppler krvnih sudova

Kolor dopler je ultrazvučna metoda koja koristi Doplerov efekat da omogući prikaz promena u brzini protoka krvi kroz krvne sudove različitih organa.

Kada govorimo o dopleru krvnih sudova kod nas se mogu realizovati sledeći pregledi: dopler krvnih sudova vrata, dopler krvnih sudova nogu, dopler krvnih sudova ruku, dopler krvnih sudova glave.

Lekaru će ova metoda dati potpuni uvid u zidove krvnih sudova, tačnije arterija, karotida. Takođe pregledom se meri i brzina kojom krv teče u odabranim delovima vene ili arterije.

Neki od simptoma zbog kojih se pacijenti upućuju na dopler krvnih sudova su: visok krvni pritisak, bolovi u grudima, ubrzani rad srca, gubitak svesti ali i brzo zamaranje.

Sam pregled se preporučuje i gojaznim osobama, dijabetičarima ali i pacijentima koji su na hemoterapiji i radioterapiji.

Color doppler krvnih sudova Safe Medical

Kome je potreban doppler krvnih sudova vrata?

Verovatno će i vaš izabrani lekar na osnovu vaših tegoba odlučiti da li vam je potreban dopler krvnih sudova ili ne.

Međutim, ukoliko imate osećaj vrtoglavice ili nestabilnost u hodu – biće vam preporučen dopler krvnih sudova. Metoda se takođe preporučuje i pacijentima koji imaju povremeni gubitak svesti ili su preležali šlog odnosno moždani udar. Bitno je i da se dopler krvnih sudova uradi ukoliko pacijent ima povišenu masnoću u krvi – holesterol i trigliceride ili boluje od dijabetesa odnosno dugogodišnji je pušač.

Preventivno je dopler krvnih sudova dobro uraditi ukoliko u vašoj porodici postoje zapamćeni slučajevi “šloga” ili srčanog infarkta.

Ukoliko pogledamo dopler krvnih sudova vrata, ovaj pregled je od izuzetnog značaja pacijentima kod kojih se otkriju ozbiljna suženja karotidnih arterija. U perspektivi, ovo znači da ukoliko se ništa ne preduzme, može doći do trajnog začepljenja ovog krvnog suda – a moguće su teške neurološke komplikacije sa druge strane.

Color doppler krvnih sudova

Kome je potreban doppler krvnih sudova glave?

Pacijentima kojima se preporučuje dopler krvnih sudova glave jesu oni koji su preležali moždani udar, oni koji imaju povišen krvni pritisak ili nivo masnoće u krvi (holesterol i trigliceride). Svim pušačima se takođe preporučuje dopler krvnih sudova glave, ali i onima koji imaju osećaj vrtoglavice kao i svima koji boluju od dijabetesa.

Krvni sudovi se u ovom slučaju ispituju kroz slepoočni, očni i potiljačni prozor.

 

Kome je potreban doppler krvnih sudova nogu?

Pacijentima koji imaju bolove, grčeve kao i osećaj trnjenja u nogama ili rukama obavezno se preporučuje dopler krvnih sudova nogu ili ruku.

Takođe, ukoliko primetite otok ruke ili noge ili imate bolne grčeve u butinama i listovima posle kraćeg hodanja.

Brojne komplikacije i to naročito vena, odnosno tromboza dubokih vena – relativno su česte te je potrebno i na vreme uraditi kolor dopler krvnih sudova.

Ova metoda je jako bitna kod osoba koje nisu pokretne, ali i kod pacijenata nakon teških operacija i porođaja, pa i dugotrajnog nošenja gipsa ili kod onih koji imaju poremećaj koagulacije i sklonost ka pomenutom oboljenju.

Ultrazvučni pregled krvnih sudova (color doppler) zakažite u lekarskoj ordinaciji Safe Medical, a ostalo prepustite našem stručnom timu.

Share

EKG dijagnostika i kontrola

Holter EKG - Holter krvnog pritiska

Davanje injekcija i preventivna vakcinacija

Prevencija i kontrola srčanih tegoba
Copyright © 2022, Safe Medical. Developed by Animat studio.