Holter krvnog pritiska je neinvazivna metoda za praćenje fluktuacije krvnog pritiska tokom određenog vremenskog perioda, obično 24 ili 48 sati. Za razliku od merenja krvnog pritiska u ordinaciji kod lekara, Holter monitoring pruža kompletniju sliku o vašem krvnom pritisku tokom dnevnih aktivnosti, spavanja i odmora.

Kako funkcioniše Holter monitoring krvnog pritiska?

Holter monitoring aparat se sastoji od manžete nalik na traku za ruku koja se pričvršćuje oko vaše nadlaktice i manometra koji se nosi na boku u torbici ili pasu. Manžeta se automatski nafukava tokom određenih intervala tokom dana i noći, beležeći vaše sistolni i dijastolni krvni pritisak.

Tokom Holter monitoringa, treba da vodite dnevnik u kome beležite svoje aktivnosti, vreme odlaska u krevet i buđenja, kao i eventualne simptome kao što su glaвобоlja, lšica ili kratak dah. Ovo pomaže lekaru da korelira vaše krvne pritiske sa aktivnostima i eventualnim simptomima.

Prednosti Holter monitoringa

Holter monitoring ima nekoliko prednosti u odnosu na standardno merenje krvnog pritiska u ordinaciji:

  • Pruža kompletniju sliku o vašem krvnom pritisku tokom svakodnevnih aktivnosti i spavanja.
  • Omogućava lekaru da detektuje hipertenziju sa belom mantilom, koja se javlja kod osoba čiji krvni pritisak pogrešno pokazuje kao povišen ili visok samo tokom ordinacijskog pregleda zbog anksioznosti ili stresa bele mantile.
  • Može nam pomoci u dijagnostici povremenog povišnog krvnog pritiska ili hipertenzije koja ne reaguje na lekove.
  • Može se koristiti za praćenje efikasnosti antihipertenzivne terapije.

Ko se treba testirati Holter monitoringom?

Lekar vam može preporučiti Holter monitoring krvnog pritiska ako:

  • Imate neregularne fluktuacije krvnog pritiska.
  • Imate visok krvni pritisak koji ne reaguje na lekove.
  • Vaše merenje krvnog pritiska u ordinaciji pokazuje povišen ili visok krvni pritisak, ali merenja kod kuće su normalna (hipertenzija bele mantile).
  • Imate simptome kao što su glaвобоlja, vrtoglavica, ili kratak dah koji bi mogli biti povezani sa povišdenim krvnim pritiskom.
  • Imate određena medicinska stanja kao što su dijabetes, bolest bubrega, ili apneja sanja za kojima je potrebno praćenje krvnog pritiska.
  • Ste trudnica i treba vam se pratiti krvni pritisak.

U ambulanti Safe Medic pružamo sve usluge iz domena kardiologije, a holter krvnog pritiska je jedna od njih.

Naši medicinski tehničari i lekari su tu da vam pomognu da ceo proces analiziranja krvnog pritiska prođe u najboljem redu kako bi dobijeni rezultati biti jasni i tačni.

Holter krvnog pritiska (holter TA) beleži krvni pritisak tokom najčešće 24-48h, ili duže.Tokom perioda od 24 sata na nadlakticu se stavi manžetna koja je povezana sa malim aparatom koji se nosi u torbici pričvršćenoj oko pojasa.

Tokom dana na svakih pola sata i tokom noći na svakih sat vremena manžetna se naduvava i meri se arterijski pritisak koji registruje aparat.

Holter krvnog pritiska Safe Medical

Osoba treba da radi sve uobičajene radnje i da vodi dnevnik aktivnosti. Nakon 24h aparat se skida i kardiolog čita rezultate. Na osnovu zabeleženih podataka dobijamo uvid u dnevne varijacije pritiska.

Holter krvnog pritiska olakšava preciznije predviđanje mogućeg razvoja oštećenja krvnih sudova, bubrega, srca i mozga.
Rezultati dobijeni ovakvim merenjem veoma su važni zbog bolje dijagnostike, praćenja efekata terapije i procena rizika od mogućih komplikacija.

Zakažite vaš termin, ostalo prepustite našem stručnom timu.

 


Davanje infuzione terapije

Merenje i kontrola krvnog pritiska

Zamena kese i diska stome Safe Medic

Holter EKG - Holter krvnog pritiska
Copyright © 2024, Safe Medic. Developed by Animat studio.