Kada osećamo da sa našim telom nešto nije u redu, to je znak da treba da se javimo lekaru i to što pre. Razlog se krije u tome da sve što se otkrije na vreme, svaki poremećaj funkcionisanja nekog organa ili psihička promena, na primer, može lakše da se zaleči, izleči i da se čovek brže vrati uobičajenom toku života. 

Stara narodna izreka kaže i uči nas, da kada smo zdravi imamo hiljadu želja, dok onda kada smo bolesni, želimo samo jedno a to je da ozdravimo. Međutim, da bismo bili na putu oporavka, moramo se javiti lekaru pravovremeno, da bi se uspostavila pouzdana dijagnostika.
Nakon opšteg pregleda, bićete upućeni lekaru uže specijalnosti, koji će obaviti dalje dijagnostičke procedure.

Dijagnostičkih procedura ima dosta, i jedna od njih je ultrazvuk. Pored ultrazvuka, možemo da spomenemo rendgensko snimanje kostiju, magnetnu rezonancu, CT ili skener, laboratorijska ispitivanja i slično. 

Ultrazvučni dijagnostički pregled

Primera radi, rendgensko snimanje tokom koga se emituju X zraci je štetno, i treba ga raditi što manje i ređe. Ipak, nekada je jednostavno nužno obaviti ovu vrstu snimanja, kod situacija kao što su prelomi kostiju, snimanje zuba, kičme i slično.


Za razliku od rendgena, ultrazvuk uopšte nije štetan. Ovaj pregled možete obaviti na primer, ako se javite internisti ili kardiologu zbog problema sa srcem. Moguće je da imate ubrzan puls ili aritmije, i zabrinuti ste da vidite zbog čega se to dešava. Kardiolog će obaviti uobičajen pregled, EKG i pogledaće analize koje ste doneli iz laboratorije, međutim, ukoliko sumnja na nešto, da kažemo, ozbiljnije, tada će vas uputiti da odradite ultrazvuk srca.

Ultrazvuk je potpuno neinvazivna metoda, sasvim je bezbolna, tako da možete da budete sasvim opušteni. 
Konkretno, kod svakog ultrazvuka, pregled se izvodi tako što se pacijentu namaže na tretirani deo tela gel, koji omogućava da se putem sonde vidi unutrašnjost organa.

Pregled izgleda tako što ćete najpre biti zamoljeni da skinete deo odeće da bi oslobodili deo tela koji se snima, kao i nakit, ukoliko isti nosite. Zatim ćete se smestiti u položaj kako vam lekar kaže. Gel koji će biti namazan na vaše telo ne izaziva nikakve alergijske reakcije.
Lekar prelazi sondom preko tela, i dobija na ekranu sliku koja mu pokazuje stanje i eventualne promene. Gel je takođe potreban da bi se eliminisali mehurići vazduha koji bi blokirali nastanak slike.

Ultrazvučni pregled

Kod gotovo svakog medicinskog stanja, moguće je uraditi ultrazvuk, i ovaj pregled predstavlja raskrsnicu između medicinske slike i kliničkog rasuđivanja. Svi pacijenti dobro podnose ovaj pregled, koji je brz i u poroseku traje oko pet do desetak minuta.

Ono što je najvažnije, pregled je pouzdan. Lekar će vas pripremiti ako je nešto potrebno pre izvođenja procedure. Na primer, kod ultrazvuka male karlice trebalo bi da imate punu bešiku, tj. da dva sata pre pregleda popiijete dve litre vode i da ne mokrite dok se sve ne završi. Kada snimate žuč i žučne puteve, neophodno je da ne jedete šest do osam sati pre pregleda. 

Kada zakazujete ultrazvuk, biće vam sve objašnjeno, a mi stojimo na raspolaganju za sva dodatna pitanja.

Ultrazvučni pregledi:

Ultrazvuk abdomena      Ultrazvuk prostate       Ultrazvuk štitne žlezde

 


Skidanje konaca (šavovi)

Zamena kese i diska stome Safe Medic

Sanitetski prevoz nepokretnih pacijenata

Holter EKG - Holter krvnog pritiska
Copyright © 2024, Safe Medic. Developed by Animat studio.