Ultrazvučni pregled abdomena je pregled kojim se prikazuju unutrašnji organi u stomačnoj duplji: jetra, žučna kesa, žučni putevi, pankreas, slezina, bubrezi, mokraćni putevi, mokraćna bešika, prostata kod muškarca, kao I deličmično jajnici I materica kod žena.

Takodje se može videti slepo crevo kod dece i nekih odraslih pacijenata, veliki krvni sudovi u stomaku, kao i prostor izmedju creva i prednji trbušni zid.

S obzirom da je pregled potpuno bezopasan i može da se ponavlja kad god postoji potreba, na pregled mogu da dodju pacijenti po svojoj volji ili posle upućivanja od strane lekara opšte prakse ili specijaliste.

Takodje se koristi u praćenju hroničnih bolesti, obavezno posle hirurških intervencija u stomaku,kao iu kontroli malignih I zapaljenskih bolesti.

Ultrazvuk abdomena Safe Medical

Kada je potreban ultrazvuk abdomena?

Svaki bol u predelu stomaka treba da osobu odvede na lekarski pregled. Pored bola, hitnu dijagnostiku zahtevaju i simptomi poput: mučnine, probadanja u stomaku, dugotrajnog povraćanja, osećaja težine u stomaku, otečen stomak, neobična febrilna stanja i neobjašnjivo mršavljenja.

Kod ovih simptoma ultrazvučni pregled nikako ne treba odlagati ili prihvatati dugo čekanje na zakazani pregled. Pored toga, posebnu pažnju zahtevaju i simptomi poput: opstipacije, osećaj težine nakon obroka, gorušica, loš zadah, suva usta, podrigivanje, bledilo, iscrpljenost, hronični umor i gubitak apetita.

Ultrazvukom abdomena možemo da uočimo različite promene na organima kao što su ciste,lezije, hemangiomi i tumori, kao i pojavu kamenaca u žučnoj kesi, bubrezima i mokraćnoj bešici.

Posmatranjem jetre imamo mogućnost da u ranom stadijumu pronađemo znake masne jetre i ciroze, zatim njeno uvećanje, povrede, tumore, metastaze i probleme sa krvnim sudovima.

Upale žučne kese i pojave kamenaca su jedan od najčešćih razloga zbog kojih pacijenti dolaze naultrazvuk abdomena.

Vrlo je bitno da na ultrazvučnom pregledu blagovremeno utvrdimo eventualno prisustvo svih promena na pankreasu, naročito onih malignih.

Ultrazvučni pregled abdomena Safe Medical

Procedura ultrazvučnog pregleda abdomena

Ultrazvučni pregled je vrlo jednostavna i za pacijente komforna metoda, za koji nisu potrebni anestetici. Pregled je bezbolan i u potpunosti bezbedan. Može se ponavljati neograničen broj puta.

Tokom ultrazvučnog pregleda abdomena pacijent leži na leđima i po potrebi se okreće na levi ili desni bok, dok lekar sondom prelazi preko kože na kojoj je nanet gel. Pregled traje do pola sata sa pisanjem lekarskog izveštaja.

Priprema za ultrazvuk abodmena

Pacijent ne treba da jede nekoliko sati pre pregleda, a poslednji obrok treba da bude lagan u vidu dvopeka i čaja. U prethodnim danima treba izbegavati hranu koja nadima, kao što je slučaj sa graškom, pasuljem, kupusom, boranijom i sočivom.

Pred sam pregled treba popiti nekoliko časa vode kako bi bešika bila puna i mogla da se adekvatno pregleda. Ukoliko se radi o nekom hitnom stanju, ultrazvučni pregled se obavlja bez pripreme.

Ultrazvučni pregled abdomena zakažite u lekarskoj ordinaciji Safe Medical, a ostalo prepustite našem stručnom timu.

 


Vitaminske infuzije - Myers Cocktail

Merenje i kontrola krvnog pritiska

Medicinski nadzor (kućno lečenje)

Sanitetski prevoz nepokretnih pacijenata
Copyright © 2024, Safe Medic. Developed by Animat studio.