Ultrazvučni pregled prostate je jednostavna metoda za određivanje veličine prostate i snimanje okolnog tkiva, kao i procenu ispražnjenosti bešike nakon mokrenja.

Prostatitis podrazumeva otok i upalu prostate. Osnovni simptom je bolno ili otežano mokrenje. Od ostalih simptoma javljaju se bolovi koji zahvataju donji deo trbuha, celu malu karlicu ili genitalije. Prostatitis može da se javi u bilo kom životnom dobu, a najčešće oko pedesete godine života ili ranije.

Ultrazvuk prostate predstavlja zlatni standard u otkrivanju zloglasnog karcinoma prostate, ali i drugih benignih promena.

Ultrazvučni pregled prostate Safe Medical

Kada je vreme za odlazak lekaru?

Benigno uvećanje prostate i karcinom prostate se najčešće dešavaju u starijoj životnoj dobi, između pedesete i osamdesete godine života. Zbog nekada slabo primetnih simptoma preporučuje se preventivni ultrazvučni pregled prostate jednom godišnje.

Pored preventivnih pregleda, preporučuje se da svaki muškarac koji oseti tegobe sa mokrenjem (zadržavanje mokraće, nepotpuno pražnjenje mokraće, učestalo i bolno mokrenje), kao i bolove u predelu prostate poseti lekara i uradi ultrazvuk prostate.

Ultrazvuk prostate se obavlja uz pomoć transabdominalne (kada pacijent leži na leđima, preko donjeg dela stomaka) ili transrektalne sonde (kada se sonda preko završnog dela debelog creva prisloni na prostatu) i daje vrlo precizan uvid u dimenzije, položaj, lobuse, pokretljivost prostate, kao i sve promene koje mogu da se dese.

Nakon ultrazvuka prostate, lekar će predložiti ostale potrebne analize i preglede koje treba uraditi da bi se dobila kompletna dijagnoza (najčešće laboratorijske analize, klinički pregled urologa, endokrinološki i neurološki pregled).

Ultrazvučni pregled prostate nije bolan, traje desetak minuta i ne može da proizvede oštećenje tkiva.

Snimak ultrazvučnog pregleda prostate

Priprema za ultrazvučni pregled prostate

Dan pre dolaska na ultrazvučni pregled prostate potrebno je da se pacijent pripremi adekvatnim režimom ishrane, koji podrazumeva izbacivanje mleka i mlečnih proizvoda, slatkiša i teške hrane.

Preporučuje se da pacijenti za doručak i večeru jedu tost sa čajem, a za ručak laganu supicu sa malo kuvanog mesa i bistri sok od jabuke. Pre obroka je potrebno piti lek Espumisan, a između obroka dosta vode ili čaja.

Neporedno pre pregleda potrebno je popiti minimum litar vode ili čaja kako bi bešika bila puna, što je neophodno za pregled. 

Ultrazvučni pregled prostate zakažite u lekarskoj ordinaciji Safe Medical, a ostalo prepustite našem stručnom timu.


Davanje injekcija i preventivna vakcinacija

Medicinski nadzor (kućno lečenje)

Vitaminske infuzije - Myers Cocktail

Davanje infuzione terapije
Copyright © 2024, Safe Medic. Developed by Animat studio.